Σύνδεση
Εγγραφή

Το τζάκι έχει επιστρέψει ως βασική πηγή θέρμανσης τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας εξαιτίας της πολύ μεγάλης αύξησης της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στο…ηλεκτρικό ρεύμα.

Όταν χρησιμοποιηθεί με τρόπο αποδοτικό, το τζάκι μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή εναλλακτική λύση στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, παρότι η μαζική χρήση του κατηγορείται για την πρόκληση αιθαλομίχλης στις μεγάλες πόλεις.

Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά του τζακιού;
–Ανάψτε και συντηρήστε τη φωτιά

Πριν ανάψετε το τζάκι φροντίστε να έχετε ανοιχτό το καπάκι της καμινάδας και να δημιουργήσετε μεγάλη φλόγα. Η μεγάλη φλόγα στο τζάκι συνεπάγεται πιο ολοκληρωμένη καύση των ξύλων και παράγουν περισσότερη θέρμανση από μια φωτιά που σιγοκαίει.

Εάν έχετε τη δυνατότητα κλείστε ως ένα βαθμό το καπάκι της καμινάδας, ώστε να φεύγει μεν ο καπνός, αλλά να παραμένει η ζέστη στο χώρο και να μην υπάρχουν διαρροές από την καμινάδα.

–Πώς να διατηρήσετε τη θέρμανση

Εάν κλείσετε την πόρτα του δωματίου και αφήσετε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό (2-3 εκατοστά), η ζέστη δεν θα διαρρεύσει από την καμινάδα, αλλά θα κυκλοφορήσει στο δωμάτιο.

—Μετατρέψτε το τζάκι σας σε ενεργειακό

Με τοποθέτηση θερμοθαλάμου στο παλαιό σας τζάκι και το άνοιγμα αεραγωγών στη φούσκα για την κυκλοφορία του θερμού αέρα στο σπίτι μπορείτε να μετατρέψετε το τζάκι σας σε ενεργειακό.

Το ενεργειακό τζάκι έχει υπολογιστεί ότι είναι πέντε φορές αποδοτικότερο από το συμβατικό.

Η ροή του αέρα μπορεί να είναι είτε φυσική (απλά ενεργειακά τζάκια) είτε μηχανική (αερόθερμα ενεργειακά τζάκια).

Επίσης ο θερμοθάλαμος είναι είτε μεταλλικός προσαρμοσμένος ήδη πάνω στην μαντεμένια εστία η ακόμα μπορεί να δημιουργηθεί όταν τοποθετείται το τζάκι ( κλείνοντάς το με πυράντοχη γυψοσανίδα, μονωμένη εσωτερικά με τα κατάλληλα μονωτικά υλικά).

–Υλικά καύσης

Φροντίστε να αγοράζετε πιστοποιημένα υλικά καύσης (ξύλα και λοιπή βιομάζα) και να μην καίτε ακατάλληλα υλικά τα οποία ούτε απόδοση έχουν και το περιβάλλον επιβαρύνουν.

—Συντήρηση

Πριν ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος φροντίστε να καθαρίσετε το τζάκι σας και να συντηρήσετε την καμινάδα απευθυνόμενοι σε κάποιον ειδικό.

Τα καθαρά τζάκια είναι αποδοτικότερα και περιορίζουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της καύσης.

πηγή: econews

Ενημερώνομαι εδώ
Ενημερωθείτε εδώ...
Ακολουθήστε μας!
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • RSS Feed

Προσκαλέστε ενα φίλο

Ονοματεπώνυμο
E-mail