Σύνδεση
Εγγραφή

Πυρκαγιά από πετρέλαιο θέρμανσης

Η Agorathermansis.gr καταγράφει Τι πρέπει να γνωρίζει ο Διαχειριστής της πολυκατοικίας ή ο ιδιοκτήτης κατοικίας;

Πυρκαγιά από πετρέλαιο θέρμανσης

Πυρκαγιά σε σπίτι

Μπορεί να γίνει έκρηξη η να πάρει φωτιά το πετρέλαιο που έχουμε αποθηκευμένο στο υπόγειο της πολυκατοικίας; Kάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

To πετρέλαιο κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασίας δεν μπορεί να αναφλεγεί, για να αναφλέγει πρέπει να υπάρχουν συγχρόνως τα εξής τρία πράγματα: ΟΞΥΓΟΝΟ (που υπάρχει πάντα στην ατμόσφαιρα), ΣΠΙΝΘΗΡΑΣ και ΚΑΥΣΙΜΟ.  Το καύσιμο είναι το πετρέλαιο αλλά θα πρέπει να έχει φτάσει, μέσω μιας πηγής προθέρμανσης, τουλάχιστον σε θερμοκρασία 52 ° C η και υψηλότερη ανάλογα με την ποιότητα του πετρελαίου. Αυτή η θερμοκρασία λέγεται σημείο ανάφλεξης (flash point).   Έτσι λοιπόν φυσιολογικά δεν μπορεί να αναφλεγεί διότι η θερμοκρασία αυτή δεν απαντάται σε φυσιολογικές συνθήκες.

Για παράδειγμα, όλοι ξέρουμε ότι όταν προσπαθούμε να ανάψουμε μια σόμπα πετρελαίου, όταν πρωταρχίσει να ρέει το πετρέλαιο, αποτυγχάνουμε διότι δεν έχει την θερμοκρασία των 52 ° C. Μετά από μερικές προσπάθειες το επιτυγχάνουμε διότι από τις προηγούμενες προσπάθειες  προθερμάνθηκε το πετρέλαιο και έφτασε τους 52 ° C. Eνας εύκολος τρόπος είναι να βάλουμε ένα σβώλο βαμβάκι με λίγο οινόπνευμα, που το ανάβουμε πριν το βάλουμε στον καυστήρα της σόμπας.  Έτσι επιτυγχάνουμε δυο πράγματα συγχρόνως  :  πρώτο, διατηρούμε την πηγή φλόγας και δεύτερο,  προθερμαίνουμε το πετρέλαιο ώστε να φτάσει τους 52° C.

Αυτά ισχύουν στο πετρέλαιο. Στην βενζίνη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το σημείο ανάφλεξης είναι -45° C, δηλαδή η βενζίνη αναφλέγεται σε οποιαδήποτε θερμοκρασία πάνω από τους – 45° C, άρα πάντα και παντού.

Aς δούμε τώρα αν υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης του πετρελαίου μέσα στο λεβητοστάσιο.

Φυσιολογικά όχι.  Αλλά υπάρχει κίνδυνος, όταν υπάρξει πηγή προθέρμανσης του πετρελαίου μέχρι τους 52° και παράλληλα η ιδία η μια άλλη πηγή σπινθήρα.  Αυτή η πιθανότητα υπάρχει  αν :

Α. Άλλα καύσιμα υλικά αποθηκευμένα μέσα στο λεβητοστάσιο (πχ δοχεία καθαριστικών υλικών, μπογιές, ξύλα, κλπ) από τα οποία μπορεί να προέλθει και να συντηρηθεί η φωτιά και να προθερμάνει το πετρέλαιο στην δεξαμενή.  Επίσης ο καυστήρας πρέπει να είναι σε απόσταση τουλάχιστον 1 μ από την Δεξαμενή η δεξαμενή να περιβάλλεται από τοιχίο από άκαυστα υλικά (τούβλα, κλπ)

Αρά ο Διαχειριστής πρέπει να εξασφαλίζει ο χώρος να είναι καθαρός από τέτοια υλικά και η δεξαμενή είναι σε απόσταση από τον καυστήρα.

 

Β. υπάρχει διαρροή πετρελαίου και συμπέσει να υπάρχει και κάποια πηγή σπινθήρα (πχ, καλώδιο και ρευματολήπτης-φις χωρίς καλή επαφή των ακροδεκτών όπου παράγεται σπινθήρας, κλπ).  Η διαρροή μπορεί να προέλθει από πόρο στην δεξαμενή, από τις εναέριες σωληνώσεις τροφοδοσίας  του πετρελαίου, από το σωληνάκι τροφοδοσίας με πετρέλαιο του καυστήρα από την δεξαμενή, κλπ

Άρα ο Διαχειριστής πρέπει να επιθεωρεί κάθε φόρα που επισκέπτεται το αντλιοστάσιο για τυχόν διαρροές.

 

Γ.  Υπάρχει όμως και ένας ύπουλος κίνδυνος που δεν τον ξέρουμε και δεν τον λαμβάνουμε υπόψη !!!

Ποιος όμως μας διαβεβαιώνει ότι το πετρέλαιο είναι 100 % πετρέλαιο και δεν έχει και ένα μικρό ποσοστό από άλλα πιο εύφλεκτα καύσιμα ?  (βενζίνη, κηροζίνη, βενζόλιο ?)  Αν έχει έστω και σε μικρή αναλόγια πρόσμιξης από τέτοια καύσιμα, τότε το πετρέλαιο μας συμπεριφέρεται σαν βενζίνη, διότι δημιουργούνται ατμοί βενζίνης μέσα στη δεξαμενή οι οποίοι με μια μικρή πηγή φλόγας μπορούν να αναφλεγούν η και να εκραγούν.

Άρα ο Διαχειριστής πότε πρέπει να προσπαθεί να δει μέσα στην δεξαμενή την στάθμη του καυσίμου, η αν τρέχει πετρέλαιο από την σωλήνα πλήρωσης της δεξαμενής, κλπ, ανάβοντας αναπτήρα, σπίρτο, κερί, κλπ. Ακόμη και ο φακός που θα χρησιμοποιήσει πρέπει να είναι ειδικός αντιεκρηκτικού τύπου.

 

Επειδή μπορούν πολλοί να πουν ότι τέτοια ανάμιξη δεν μπορεί να συμβεί, καλό είναι να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι έχουν συμβεί πολλά θανατηφόρα ατυχήματα με θύματα τους ενοίκους η διαχειριστές,  η οδηγούς βυτιοφόρων. (Νευροκόπι, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Αθηνά, κλπ)Αναφέρουμε μερικές αιτίες και πηγές που μπορούν να προκαλέσουν την ανάμιξη:-          Στο Γεμιστήρα φόρτωσης να γίνει λάθος από τον οδηγό και να βάλει βενζίνη αντί πετρέλαιο, ακόμη και αν το προλάβει το λάθος, να μην το αποκαλύψει-          Εκ προθέσεως πρόσμιξη ακριβότερου καυσίμου (βενζίνη) σε φτηνότερο (πετρέλαιο) δεν είναι πιθανή.  Με την αύξηση όμως της τιμής του πετρελαίου, δεν αποκλείεται πλέον να υπάρξει τέτοια πρόθεση-          Κάποιοι κακοί επαγγελματίες όταν από λάθος αναμιχτεί στο πρατήριο βενζίνη με πετρέλαιο, το μείγμα που δεν μπορούν να το πουλήσουν σαν βενζίνη, το βάζουν στην δεξαμενή πετρελαίου-          Σε περιοχές που υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες, μερικοί πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, για να αποφύγουν τα παράπονα του κόσμου ότι το πετρέλαιο παγώνει και βουλώνει τα φίλτρα, συνηθίζουν να βάζουν μέσα στο πετρέλαιο και μια ποσότητα κηροζίνης η βενζίνης.-          Ορισμένοι πρατηριούχοι επίσης μπορούν κατά το χειμώνα να βάλουν σε δεξαμενή βενζίνης πετρέλαιο χωρίς να την έχουν καθαρίσει επαρκώς από το υπόλοιπο βενζίνης που είχε η δεξαμενή

Μπορεί να μην συμβαίνουν συχνά τέτοια ατυχήματα, αλλά έχουν συμβεί  πολλά.

Πρόθεση μας είναι να ενημερώσουμε τους διαχειριστές ώστε να μην συμβούν σε αυτούς και στους άλλους ενοίκους της πολυκατοικίας. Τους προτρέπουμε  να ενημερώσουν τους γνωστούς τους για τους παραπάνω κινδύνους.

Στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνηση χρειαστείτε στο info@Agorathermansis.gr

H Agorathermansis.gr μπορεί να αναλάβει ως Τεχνικός σας Σύμβουλος και Πραγματογνώμων σε περίπτωση που σας συμβεί ατύχημα και έχετε διεκδίκηση εξώδικη η ένδικη από Ασφαλιστική εταιρεία η τρίτους

One Response to Πυρκαγιά από πετρέλαιο θέρμανσης

Ενημερώνομαι εδώ
Ενημερωθείτε εδώ...
Ακολουθήστε μας!
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • RSS Feed

Προσκαλέστε ενα φίλο

Ονοματεπώνυμο
E-mail