Σύνδεση
Εγγραφή

Συμβουλές

Η γενική γραμματεία Καταναλωτή, εν όψει της σεζόν διάθεσης του πετρελαίου, συμβουλεύει τους καταναλωτές:

1. Να συγκρίνουν, ύστερα από έρευνα ή ενημέρωση, τις τιμές.

2.. Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.

3. Να μην εμπιστεύονται τον μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Δηλ. να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος ένα μέτρο και ύψος ένα μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1,5) ή 1.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1.500:100=15).

4. Να πληρώνουν εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα.

Λαθρεμπόριο

Στο μεταξύ, ανησυχίες για έξαρση του λαθρεμπορίου εκφράζουν στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποφασίσει το πετρέλαιο θέρμανσης να έχει τις ίδιες προδιαγραφές με το ντίζελ κίνησης. Το πρώτο προϊόν έχει 1.000 ppm περιεκτικότητα σε θείο, ενώ το δεύτερο 10 ppm.

Ωστόσο, το αδασμολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο (είναι στη μισή τιμή του «θέρμανσης») έχει προδιαγραφές ίδιες με το πετρέλαιο θέρμανσης. Αν δεν αλλάξουν αυτές, τότε οι επιτήδειοι θα προχωρήσουν σε λαθρεμπόριο ναυτιλιακού πετρελαίου. Θα το φέρνουν και θα το διαθέτουν ως «θέρμανσης» και όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, τότε οι φόροι που θα χαθούν θα είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνουν το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι ίδιων προδιαγραφών με το ντίζελ κίνησης (10 ppm θείο). Ετσι θα είναι πολύ δυσκολότερη η είσοδος στην αγορά του ναυτιλιακού πετρελαίου.

Ενημερώνομαι εδώ
Ενημερωθείτε εδώ...
Ακολουθήστε μας!
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • RSS Feed

Προσκαλέστε ενα φίλο

Ονοματεπώνυμο
E-mail