Σύνδεση
Εγγραφή

Το «τυράκι» της φτηνής τιμής…Τι πρέπει να γνωρίζει ο ψαγμένος αγοραστής πετρελαίου θέρμανσης…

Τώρα που ο καταναλωτής προσέχει και το κάθε ευρώ, οι κίνδυνοι να πέσει στην φάκα, με τυράκι την φτηνή τιμή, είναι όλο και μεγαλύτεροι. Ο καταναλωτής πρέπει να μην είναι αθώος αλλά να ψάχνει να βρει το προϊόν και τον προμηθευτή που να του προσφέρει την μεγαλύτερη «αξία» για τα χρήματα που πληρώνει, αυτό που οι ψαγμένοι ξένοι καταναλωτές λένε «value for money».

Τι απαρτίζει το «πακέτο της αξίας» που λαμβάνει ο καταναλωτής πετρελαίου θέρμανσης που πρέπει να αντισταθμίσει με την τιμή αγοράς;
1. H πραγματική ποσότητα που παραλαμβάνει.
2. H ποιότητα του καύσιμου
3. Η πίστωση πληρωμής
4. Η συνέπεια στον χρόνο παράδοσης
5. Οι προωθητικές ενέργειες και προσφορές
6. Η συμπεριφορά του οδηγού
7. Η ποιότητα της υπηρεσίας

Η πραγματική ποσότητα
Πως είναι σίγουρος ο παραλήπτης ότι παρέλαβε την σωστή ποσότητα;
Mια δεξαμενή 2χ1 περιέχει 20 λίτρα στο κάθε εκατοστό ύψος. Είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν μπορεί να βρει με βεβαιότητα αν λείπουν τέτοιες μικρές ποσότητες. Αν παραγγέλλει 500 λ και του παραδώσουν 480λ τότε έχει 4% έλλειμμα και το όποιο περνά απαρατήρητο. Αν όμως έχει μια προσφορά 1,40 Ε/λ τότε ψάχνει να βρει τιμή 1,39 Ε/λ που αντιστοιχεί στο 1%.
Τι νόημα όμως έχει να ψάχνει να βρει τον προμηθευτή που είναι κατά 1 % φτηνότερος όταν κινδυνεύει να του χρεώσει από την πίσω πόρτα 4% σαν έλλειμμα χωρίς να μπορεί καν να το εντοπίσει και να το διεκδικήσει?

Οι υπερβολικά φτηνές τιμές πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις.
Πως είναι δυνατό κάποιος να αγοράζει από την ιδία πηγή με ένα άλλο με (παράδειγμα) 100 E, και να μπορεί να πουλάει με 101 όταν έχει κόστος λειτουργιάς 10 Ε ; Αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο αν κάνει ένα από τα παρακάτω :

• To προϊόν να έρχεται από «γκρι» κανάλια εφοδιασμού (λαθραίο, κλεμμένο, κλπ)
• Η ποιότητα του να είναι εκτός προδιαγραφών (νοθευμένο με άλλο, να παγώνει εύκολα, κλπ)
• Να παρακράτα κάποια ποσότητα (έλλειμμα) που να την πουλά σε άλλον, και να την διπλοπληρώνεται
• Να μην πληρώνει μισθό στον οδηγό, ο οποίος να αναγκάζεται να κλέψει για να βγάλει μεροκάματο.
• Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί (δεξαμενές, βυτίο, μετρητής, κλπ) να είναι πεπαλαιωμένος, με συνέπεια στο πετρέλαιο να υπάρχουν νερά, μούργες, σκουριές που τα αγοράζει ο καταναλωτής σαν πετρέλαιο και αναπληρώνει μετά για να επισκευάσει τον χαλασμένο καυστήρα.
• Ο οδηγός να είναι φτηνός διότι είναι ανεκπαίδευτος, χωρίς δίπλωμα ΑDR, με κίνδυνο να βάλει φωτιά στην κατοικία σας
• Να πουλά το προϊόν σε όσο γίνεται ψηλότερη θερμοκρασία για να πουλήσει τα λίτρα της θερμοκρασιακής διόγκωσης, τα όποια μετά από λίγο θα εξαφανιστούν. Λέγεται ότι υπάρχουν προμηθευτές που θερμαίνουν το πετρέλαιο πριν το πουλήσουν. Τι σημαίνει αυτό : Aν ανέβει η θερμοκρασία κατά 10 βαθμούς τότε στα 1000 λ δημιουργείται διόγκωση κατά 9 λίτρα.

Όταν παίζουμε στο γήπεδο της φτηνής τιμής (lowest price) τότε αθέλητα (η ηθελημένα κάποιοι) ρίχνουμε νερό στο μύλο της παραβατικότητας, κακής ποιότητας, κακού επαγγελματισμού. Ωθούμε τους σωστούς επαγγελματίες να αποσυρθούν από την αγορά και στην θέση τους να επωφελούνται οι κακοί επαγγελματίες και αυτοί που τρέφονται από την παραβατικότητα. Σε οργανωμένες χώρες υπάρχουν θεσμοί, νόμοι, κανόνες, έλεγχοι, ποινές που αποθαρρύνουν την παραβατικότητα και ο καταναλωτής είναι προστατευμένος, οπότε μπορεί πλέον να ψάχνει την καλή τιμή.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν προστατεύεται και πρέπει μονός του να βρει την καλύτερη προσφορά (best offer) και να προστατευτεί από την φάκα που έχει μέσα το τυράκι της φτηνής τιμής.

Η Agorathermansis.gr στέκεται δίπλα στον Καταναλωτή και τον υποστηρίζει με τις εξής ενέργειες :

1. Του δίνει δυνατότητα να λαμβάνει προσφορές αξίας (και όχι μόνο τιμής) από πολλούς προμηθευτές και να επιλεγεί την καλύτερη
2. Τον ενημερώνει για την νομοθεσία και ότι πρέπει να ξέρει σαν ψαγμένος Καταναλωτής
3. Αναλαμβάνει να τον υποστηρίξει ως Μεσολαβητής και Πραγματογνώμων σε περίπτωση διαμάχης με τον προμηθευτή
4. Αναλαμβάνει να ελέγξει την δεξαμενή και βέργα μέτρησης για την ορθότητα της η να κατασκευάσει νέα.
5. Αναλαμβάνει να παραλάβει το πετρέλαιο για λογαριασμό του Διαχειριστή και να τον εκπαιδεύσει
Ενημερώνομαι εδώ
Ενημερωθείτε εδώ...
Ακολουθήστε μας!
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • RSS Feed

Προσκαλέστε ενα φίλο

Ονοματεπώνυμο
E-mail