Σύνδεση
Εγγραφή

Μερικές απλές συμβουλές για να κρατάμε το σπίτι θερμό ή δροσερό εξοικονομώντας όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια:
– Δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με έπιπλα ή υφάσματα.
– Το καλοκαίρι όταν ο καιρός είναι δροσερός κλείνουμε τα κλιματιστικά και προτιμάμε το φυσικό αερισμό ανοίγοντας τα παράθυρα.
– Κλείνουμε τον κλιματισμό μία με δύο ώρες πριν φύγουμε από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας μας. Σε χώρους όπου δεν….
επισκεπτόμαστε συχνά, καλό είναι να απενεργοποιούμαι το σύστημα κλιματισμού.
– Αποφεύγουμε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Εκτός του ότι είναι επιβλαβές αυξάνει την ανάγκη για αερισμό του χώρου με αποτέλεσμα πρόσθετες δαπάνες για θέρμανση ή ψύξη.
– Σόμπες κηροζίνης, υγραερίου ή ξύλου μετατρέπουν το οξυγόνο σε διοξείδιο του άνθρακα. Οι συγκεκριμένες απαιτούν καλό αερισμό του χώρου καθότι για να γίνει τέλεια καύση και η βέλτιστη παραγωγή θερμότητας αναγκαία είναι η παρουσία περίσσειας οξυγόνου. Επιπλέον μικρή συγκέντρωση οξυγόνου σε ένα χώρο προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδες και βεβαίως κακή ψυχολογική διάθεση.
– Καθαρίζουμε τακτικά τους αεραγωγούς και τα φίλτρα των κλιματιστικών ώστε να ψύχουν πιο αποδοτικά και να εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια. Εκτός αυτού τα καθαρά φίλτρα βοηθούν στην αποφυγή αλλεργιών.
– Διασφαλίζουμε ότι το κλιματιστικό είναι γεμάτο με Freon ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν το χρειαζόμαστε.
– Αερίζουμε το λουτρό μετά από κάθε μπάνιο ώστε να μην παραμένει εντός σπιτιού ο παραγόμενος ζεστός – υγρός αέρας. Ο τελευταίος επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την λειτουργία του κλιματιστικού.
– Οι συμπιεστές από ψυκτικές συσκευές (όπως μεγάλα ψυγεία) πρέπει να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους ώστε η θερμότητα που απάγεται να μεταφέρεται εκτός της κατοικίας και να μην εντείνεται η χρήση του κλιματιστικού.
– Φυτά και δέντρα τοποθετημένα γύρω από τον συμπιεστή του κλιματιστικού τον βοηθούν να δουλεύει πιο αποδοτικά. Η σκιά που του προσφέρουν βοηθάει ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία του χαμηλή και έτσι να απαγάγετε ευκολότερα η θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού.
– Δεν τοποθετούμε φυτά πάρα πολύ κοντά στον συμπιεστή του κλιματιστικού γιατί τότε εμποδίζεται η ομαλή ροή του θερμού αέρα μακριά από την συσκευή.
– Τέντες τοποθετημένες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες που κοιτάζουν στην ανατολή ή την δύση εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει το σπίτι κατά τους θερινούς μήνες. Έτσι οι απαιτήσεις σε κλιματισμό μειώνονται.
– Χρησιμοποιούμε φιμέ τζάμια ή μεμβράνες για τα ανατολικά και δυτικά παράθυρα του σπιτιού μας. Αυτά αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την διείσδυση της φωτεινής ακτινοβολίας και την θέρμανση του εσωτερικού του σπιτιού μας το καλοκαίρι.
– Χρησιμοποιούμε διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες στα παράθυρα του σπιτιού μας.
– Επισκευάζουμε τρύπες ή χαραμάδες από όπου μπορεί να υπάρξουν διαρροές θερμότητας.
– Κλείνουμε καλά τον καπνοφράκτη του τζακιού όταν τελειώσει η χειμερινή περίοδος.
– Φυτεύουμε γκαζόν στο έδαφος προκειμένου να το προστατέψουμε από την διάβρωση και να μειωθεί η ανακλώμενη από το έδαφος ακτινοβολία. Δέντρα σωστά τοποθετημένα γύρω από το σπίτι βοηθούν ώστε να διατηρείται σκιερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες απορροφώντας μέρος της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας που ειδάλλως θα έφθανε στο σπίτι. Τόσο η προσπίπτουσα όσο και η ανακλώμενη ακτινοβολία εάν φθάσουν στο κτήριο το θερμαίνουν.
– Φυτεύουμε γκαζόν, δέντρα και θάμνους από τοπικά είδη της περιοχής μας, καθότι θα έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε νερό του καλοκαιρινούς μήνες.
– Σε θερμές σχετικά περιοχές, χρησιμοποιούμαι ανοικτά χρώματα για το εξωτερικό βάψιμο του σπιτιού μας. Η ηλιακή ακτινοβολία θα ανακλάται περισσότερο και το σπίτι θα θερμαίνεται λιγότερο.
– Κατά τις χειμωνιάτικες μέρες με ηλιοφάνεια, αφήνουμε ανοικτά τα πατζούρια και τις κουρτίνες ώστε οι ακτίνες του ηλίου να θερμαίνουν το σπίτι. Αντιθέτως τις χειμωνιάτικες νύχτες φροντίζουμε να είναι κλειστά ώστε να μην χάνει θερμότητα το σπίτι με την μορφή υπεριώδους ακτινοβολίας.
– Χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν συσκευές εξοικονόμησης ενέργειες, όπως συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας κλπ.

Πηγή: http://forza-grecia.pblogs.gr/
Ενημερώνομαι εδώ
Ενημερωθείτε εδώ...
Ακολουθήστε μας!
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • RSS Feed

Προσκαλέστε ενα φίλο

Ονοματεπώνυμο
E-mail